8 Kasım 2010 Pazartesi

Hormonlu Gıdalar Nasıl Anlaşılır?


Bazı üreticilerin özellikle meyve ve sebzelerin büyümesini hızlandırmak ve verimini arttırmak amacıyla bilinçsizce kullandığı hormon katkıları, insan sağlığını tehdit ediyor. Pazar, market ve manavlarda satışa sunulan sebzelerin hormonlu olup olmadığı ise dikkat edilecek birkaç ayrıntıyla anlaşılabiliyor.
Konya Tarım İl Müdürlüğü internet sitesinde yer alan bilgilere göre, sebzelerin ve meyvelerin büyüme süresini hızlandırmak ve verimini artırmak için bilinçsizce ve aşırı dozda kullanılan hormonların insan sağlığını olumsuz etkilediği belirtilirken, bu tür sebze ve meyvelerin mümkün olduğunca az tüketilmesi gerektiği vurgulanıyor. Hormonal katkıların belli seviyelerde kullanıldığı zamanlarda insan sağlığına bir zararı olmadığı ifade edilirken, aşırı doz kullanımının insan sağlığını bozduğu vurgulanıyor.
Yetkililer, meyve ve sebzelerin mevsiminde ve bol olduğu zamanlarda yenmesi gerektiğini, rengininparlaklığı ve şekline inanılarak meyve sebze alınmaması gerektiğini ifade ediyor. Yetkililer ayrıca domatesin 15 Ekim – 10 Kasım ve 10 Nisan – 5 Mayıs, patlıcanın 15 Kasım – 15 Mayıs ve kabağın 1 Kasım – 15 Mayıs tarihleri arasında tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Sitede yer alan bilgilere göre, sebzelerin ve meyvelerin hormonlu olup olmadığı dikkat edilecek birkaç ayrıntıyla kolaylıklaanlaşılabiliyor. Bazı sebze ve meyvelerin hormonlu olup olmadığının anlaşılabilmesi için şu bilgiler veriliyor:
Domateste; kestiğimiz zaman içleri boşsa, meyve ucunda sivri memeler oluşmuş veya meyvenin şekli bozulmuşsa aşırı hormonlu olduğu anlaşılır. Ayrıca hormonlu domates dikine kesildiği zaman meyvenin ortasında beyaz bir tabaka görülür.
Salatalıkta; meyve şekilsiz, bir ucu kalın bir ucu ince veya yan yana yapışık meyveler görülür. Sebzenin içi sünger gibi, çekirdeği de koflaşmıştır. Yendiği zaman lezzetsiz bir tat verir.
Patlıcanda; şekli bozuk, meyve yanında meme gibi şişkinlikler veya salatalıktaki gibi çift meyve oluşumu vardır ve etli kısmı sünger gibidir.
Patateste; meyvenin şekli bozuk, patates yumrularında yapışıklık ve küçük yumrular vardır. Eğer aşırı hormon kullanımı varsa patatesin içinde kararmalar görülebilir.
Çilekte; aşırı büyüklük, yapışık meyveler görülür ve ısırıldığında meyvenin içi boştur.
Karpuzda; karpuzların çekirdek yerleri boştur ve yenildiği zaman aşırı nişasta kokusu duyulur.
Biberlerde; meyveler aşırı büyük ve etlidir. Çekirdek evi boş, etli kısmında ise domatesteki gibibeyazlı bir kısım görülür.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder